Rapoo- It solutions & Corporate template


דף הנצחה לפרידמן  שמחה  ז"ל
(01/01/1911 - 01/01/1990)     (  -  )

שמחה פרידמן ז"ל

שמחה נולד ב- ט"ו ניסן תרע"א (1911) בסטריצוב, בפולין בן למשפחה חסידית.
הוריו הגרו מפולין לגרמניה וגרו בפירט, שם קיבל השכלה קלאסית ויהודית יסודית אצל אביו. ב- 1929 לאחר בחינת הבגרות גלה למקום תורה, לברלין, כדי ללמוד בסמינר לרבנים ע"ש ר' עזריאל הילדסהיימר זצ"ל. באותו זמן הספיק ללמוד באוניברסיטה פילוסופיה ושפות: אנגלית וצרפתית. הוא ראה את עצמו כתלמידו המובהק של הרב ד"ר יחיאל ויינברג בעל "שרידי אש".
משנת תרפ"ז (1927) הצטרף ל"צעירי מזרחי" בנירנברג, ובתום חוק לימודיו בברלין התחיל שמחה להיות מורה בביה"ס היהודי מייסודו של הרב אפרים קרליבך, והחל משנת תרצ"ו עד תרצ"ח ניהל את "ברית הנוער של צעירי מזרחי" בלייפציג.
בשנת תרצ"ט עלה ארצה, והוזמן לראיון ע"י אליהו קראוזה המנוח, מנהל "מקווה ישראל", שמחה החל לעבוד במקום כמדריך\ מורה בחברת הנוער הדתי מחזור ג'.
בשנת תש"א נשא לאישה את תלמידתו עליזה לבית רוזה, והם עברו יחד עם תלמידי מחזור ג' לטירת צבי. בטירת צבי נולדו להם ארבעת ילדיהם: מיכאל, מנחם, אסתר, אברהם.
שמחה לא רצה לכהן כרב או כמורה, והחליט להצטרף לקיבוץ בכל ליבו ונפשו כחבר מן המניין. עד שנת תש"ז עבד בגן הירקות, כי סבר שרק כך יוכל להשתרש בקבוצה, אח"כ נבחר כמזכיר פנים. כאשר הוקם בית הספר בטירת צבי, הבין כי ייעודו הוא בתחום החינוך וההוראה. לאחר מכן היה המנהל הראשון של בית הספר המשותף שדה אליהו. בשנת תשכ"ז היה מפקח בתי הספר הממ"ד התיכוניים בצפון הארץ. ובשנת תשכ"ח עשה שנה בשליחות חינוכית בארצות הברית, כמדריך ומפקח למורים בועד החינוך היהודי בארה"ב מטעם הסוכנות היהודית.
החל משנת תשכ"ט החליט הקבוץ הדתי לבחור בשמחה פרידמן כנציגו בסיעת המפד"ל בכנסת, שמחה כיהן כחבר הכנסת השביעית והשמינית. אחר כך התפטר, ומאז ועד לגמלאות שימש כמרצה לתלמוד באוניברסיטת בר אילן ובסמינר הקבוצים.
שמחה לא רצה לכהן כרב הקבוצה, למרות שהיו לו את כל הכישורים לכך. שנים רבות היה רבה הבלתי מוכתר של טירת צבי, עד שבחרה הקבוצה ברב "מקצועי" שאינו מחברי הקבוצה. בכל עניין דתי, גדול כקטן, היו שואלים ומצייתים לשמחה פרידמן. במקרים שלא רצה להכריע בעצמו, היה מקשר בין הקבוצה ובין הרבנות הראשית. כאיש בעל כוח שכנוע בלתי רגיל היה מעדיף לעיתים הכרעה דמוקרטית באסיפת החברים.
ייחודו של שמחה היה בהרצאותיו התורניות, המצטיינות בבהירותן ובאושרן הרוחני, בעל אופק רחב, פיקח, חכם שמושך בחבלי קסם חברים מכל הגילים.
שמחה נפטר ב-ט' בטבת תש"ן.




הוסף



< חזרה לאתר הנצחה
tiratzvi abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות